Studie- en beroepskeuzeonderzoek 

Uitzoeken welke studie en/of welk beroep bij jou past: dat klinkt eenvoudiger dan dat het is. Want je moet niet alleen je competenties en valkuilen haarscherp in kaart brengen, maar jezelf vooral ook afvragen wat je wilt. Wat voor soort werk vind je écht leuk? Hoe kom je daar achter? Waar moet je beginnen?

Bij die zoektocht kun je best een steuntje in de rug gebruiken. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals zelfhulpboeken, een loopbaanadviseur en uiteraard het doen van een beroepskeuzetest.

Voor wie?

Het studie- en beroepskeuzeonderzoek is bedoeld voor mensen die meer duidelijkheid willen krijgen over hun capaciteiten, interesses en persoonlijkheid. Het studie- en beroepskeuzeonderzoek is een goed hulpmiddel bij de keuze voor een zinvolle dagbesteding, (vrijwilligers)werk, een studie of beroep. Een studie- of beroepskeuzeonderzoek kan deel uitmaken van het behandelplan, maar kan ook buiten het kader van een behandeling plaatsvinden.

Wat houdt het onderzoek in?

Binnen PEP-Wiersma gebruiken we gevalideerde meetinstrumenten om zowel een scherper beeld van je interesses als, op grond van dit profiel, een beeld van de hierbij passende beroepen te krijgen. Een intelligentietest en de afname van enkele persoonlijkheidsvragenlijsten maken deel uit van dit onderzoek. Na afloop worden de resultaten in een overzichtelijk rapport voor je samengevoegd en kun je meer gericht op nader onderzoek uitgaan.

Het eerste bezoek

In het eerste gesprek vragen we je naar je werk- en opleidingsverleden en naar je hobby’s. Wat vind je leuk en wat juist niet? Wat kun je goed en wat juist niet? Wat ging er in het verleden mogelijk fout en waarom?

Je krijgt uitleg over het onderzoek en onze werkwijze en je kunt je verwachtingen kenbaar maken. We starten met het capaciteitenonderzoek.

  • Tijdens de capaciteitentest maak je verschillende opdrachten. De resultaten van deze opdrachten geven een beeld van je sterke en minder sterke kanten.

Het tweede bezoek

Tijdens het tweede bezoek vragen we je enkele interesse- en persoonlijkheidsvragenlijsten in te vullen.

  • Op de interessevragenlijsten kun je aangeven welke beroepen of bezigheden je leuk lijken en welke niet.
  • De persoonlijkheidsvragenlijsten geven een beeld van jouw persoon. Wat past bij je en wat juist niet? Ook kun je aangeven wat je belangrijk en wat je onbelangrijk vindt.

Het derde bezoek

Na ongeveer drie weken vindt het eindgesprek plaats en bespreken we de testuitslagen. De uitslagen geven aan welke beroepen of studies bij je passen. Het is de bedoeling dat je hieruit een keuze maakt en je zelfstandig verder gaat oriënteren. Na dit eindgesprek krijg je onze rapportage thuisgestuurd.

Heb je nog vragen? contactformulier