PEP-Talk is een pagina waarop we mededelingen over onze praktijk doen. Ook willen we hier mogelijk voor u interessante mededelingen, nieuwtjes, artikelen over wetenschappelijk onderzoek of actuele onderwerpen die aan ons vakgebied linken, plaatsen.

Via peptalk@pepwiersma.nl kunt u reageren of uw aandacht ergens voor vragen.

------------------------------------------------------------------------------------

Voor u gelezen in 'Wij zijn ons brein', Dick Swaab (2010):

'Recentelijk is gebleken dat stoornissen in de vasopressine- en oxytocinesystemen in de hersenen nogal eens voorkomen bij autisme. Deze personen kunnen vaak slecht de emoties en plannen van anderen uit de mimiek afleiden ('gedachten lezen') of empathie ervaren ('met anderen meevoelen'). Sommigen van hen begrijpen bijvoorbeeld niet wat er aan de hand is als een ander kind huilt, of kunnen de emotie van iemand niet uit diens stem opmaken. Volgens Temple Grandin, een autistische hoogleraar in de veterinaire geneeskunde in de VS, is haar emotionele circuit simpelweg losgekoppeld. Inderdaad zijn er nu afwijkende bloedspiegels van vasopressine en ocytocine bij autisme gerapporteerd. Ook zijn er kleine genetische veranderingen in de eiwitten gevonden die boodschappen van vasopressine of oxytocine in de hersenen opvangen. Omgekeerd verbetert bij toediening van oxytocine het 'gedachten lezen'. Men kan dan op basis van de gezichtsexpressie beter inschatten wat een ander denkt of van plan is te doen. Oxytocine verbetert ook het ontdekken van emoties in iemands stem en het begrijpen van de emotionele betekenis van de intonaties in de taal. Zowel oxytocine als vasopressine kunnen dus betrokken zijn bij symptomen van autisme, maar deze twee chemische boodschappers zien als 'het sociale brein' is een enorme oversimplificatie. Bij sociaal gedrag zijn veel meer boodschappers en hersenstructuren betrokken.' ( p. 42, 43)

=====

Hoera! Ik heb ADHD
Van patiënt tot temperament
m.m.v. Jan van Oosten, Maureen van Strijen

Gefeliciteerd meneer! U hebt ADHD…’ Breed glimlachend schudt de psychiater mij de hand en hij begint mij prachtige verhalen te vertellen over de vele voordelen van ADHD. Met grote ogen zit ik de beste man aan te kijken. Als hij op een gegeven moment stilvalt, neem ik schoorvoetend het woord: ‘ADHD? Dat is toch een ziekte?’, spreek ik zacht … De psychiater barst in lachen uit. ‘Meneer, u moet niet alles geloven wat ze u vertellen’, en hij geeft mij wat namen en adressen van mensen die me kunnen helpen het maximale voordeel uit mijn ADHD te halen. Bij het verlaten van de spreekkamer schudt hij mij nogmaals de hand. ‘Nogmaals gefeliciteerd, u bent maar een bofkont. U realiseert zich dat misschien nu nog niet, maar dat komt gaandeweg vanzelf.’

Stel je eens voor dat je bovenstaande reactie had gekregen toen er bij jou ADHD gediagnosticeerd was. Hoe had je je leven met ADHD dan vormgegeven?

Hoera! Ik heb ADHD rekent af met een aantal aannames die je leven met ADHD negatief beïnvloeden. Bijvoorbeeld dat ADHD een ziekte, een stoornis is. Dit boek beweert het tegendeel. ADHD kan je juist in staat stellen tot het leiden van een uniek en uitdagend leven. Niet ondanks de ADHD, maar dánkzij de ADHD. En door de negatieve etiketten van je af te schudden, neem je weer zelf de verantwoordelijkheid voor je leven.

Hoera! Ik heb ADHDbevat meer dan 100 tips, voorbeelden en ervaringen die je helpen om het maximale uit je ADHD te halen. Niet alleen voor jezelf, maar juist voor je omgeving.

Zodat ook jij kan zeggen: Hoera! Ik heb ADHD!

De titel alleen al begint je hersens op ‘aan’ te zetten. Uitstekend, voor iedereen die erbij betrokken is. Het probleem bij een diagnose is niet zozeer en niet alleen de diagnose, maar vooral dat de betrokkene tot die diagnose gereduceerd wordt en er een wedstrijd in begrijpen begint bij hen die het niet begrijpen. Zelf aan het woord, betekent deskundigheid spreiden en hersens stimuleren.
Martine Delfos, psycholoog en psychotherapeut

ADHD is niet iets om je voor te schamen, het is een typering dat je brein net even iets anders functioneert, net als hoogbegaafdheid. Hoe eerder dit bij iemand geconstateerd wordt, hoe beter. Want het helpt je met het kiezen van een baan, woning, relatie of vakantie die wél bij je past. Daarom alle lof voor dit mooie boek van Frank, Jan en Maureen, waarmee zij nogmaals benadrukken dat het geen handicap is maar een typering, net als je schoenmaat en sterrenbeeld. Als er een vinkje achter ADHD staat op jouw CV, dan zou het eigenlijk automatisch loonsverhoging moeten betekenen!
Patrick Kicken, ex 3FM en nu Radio Veronica DJ

Door: Frank van Strijen
ISBN: 9789088503597
Aantal pagina's: 240
Prijs: € 24.90