Niet zo lekker in je vel?
Als jongere loop je soms tegen problemen aan. Het loopt niet lekker op school of op je werk, je voelt je niet prettig, je hebt iets naars meegemaakt, je bent erg druk, erg verlegen, het leren lukt niet, je hebt problemen met je ouders... Kortom jij, je ouders of de leraren op school merken dat het niet goed met je gaat. Een goed gesprek met vrienden of familie kan dikwijls helpen.
Gevoelens van somberheid, angst en geïrriteerdheid kennen we allemaal. Daar is niets mis mee. Je weet dan dat je de bakens eens moet verzetten of voor jezelf moet opkomen of juist eens een stapje terug moet doen. Als het te vaak voorkomt in situaties waar ze eigenlijk niet passen, of wanneer ze te lang duren, of in verhouding tot de omstandigheden te heftig of intens zijn, dan heb je last van emotionele problemen.
Wat kun je doen als je emotionele problemen hebt? Soms kan het helpen om hierover met iemand te praten of te leren hoe je anders met zaken kunt omgaan. Soms durf je dat niet of heb je dat al geprobeerd en heeft het niet geholpen. Dan kun je professionele hulp zoeken. De eerste stap is dan óf naar je huisarts óf naar het sociale wijkteam. Wanneer je (hierna) naar ons wilt worden verwezen, mag je hierom vragen.
Er kan een eerste gesprek plaatsvinden met jou alleen of samen met je ouders of met een van beide. Mogelijk wil je met je vriend of vriendin of misschien met iemand anders waar je een goede band mee hebt komen - jij of je ouders kunnen vooraf aangeven welke wensen er leven. In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar, kijken we waar momenteel de schoen wringt en hoe dit mogelijk is gekomen. Misschien heb je al ideeën wat je wilt dat er verandert, misschien verwacht je ideeën van ons. Vanzelfsprekend heb je de gelegenheid te vragen wat je wilt weten.
Ben je tussen 12 en 23 jaar, heb je angstklachten of depressieve klachten/ sombere buien, en vind je de stap naar een gesprek nog (net) iets te groot, dan is het misschien wat voor je om te chatten via www.pratenonline.nl, anoniem en gratis...
Maar kijk ook eens op: www.stopjeangst.nl of op www.zwaarweer.nl.
Psychologisch onderzoek
Met het eerste gesprek is het ‘psychologisch onderzoek’ in feite al begonnen. Met jou proberen we antwoord te geven op vragen als 'Wat is er met mij (of met mijn omgeving) aan de hand?', 'Waarom zit ik niet lekker in m'n vel?', of 'Wat kan ik er aan doen om de problemen te verminderen?'.
Om jou en je situatie beter te leren kennen vragen we je meestal enkele vragenlijsten in te vullen en mogelijk ook om enkele psychologische tests te maken, zodat we een beter beeld kunnen krijgen van jou en je mogelijkheden en van je klachten op dit moment. Ook aan de visie van je ouders of verzorgers of (in overleg) leerkracht of mentor hechten we belang; ook hen wordt gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen.
Onderzoeksresultaten worden samengevat in een rapportage en met jou en je ouders besproken. In dat gesprek gaan we eveneens nader in op de vraag wat er voor jou nodig of van belang lijkt – dit wordt ‘behandelplan’ genoemd.
Heb je nog vragen? Stel je vraag dan hier: contactformulier